Ytterligare Linux-tricks

Här är ytterligare några tricks som jag har plockat upp i användandet av Manjaro / i3.

morc-menyn #

Morc-menyn är menyn som startas med meta-z. Ibland får inte menyn plats med texten vid hög upplösning. Lösningen är att ändra filen ~/.config/morc_menu/morc_menu_v1.conf och ändra

avg_char_width=9

till

avg_char_width=0

Kontrollera att det fungerar genom att köra menyn igen

zsh #

Nu till hösten kommer Apple släppa MacOS 13 och då ändrar de skalet som används från bash till zsh. Inför det så passade jag på att ändra jag med och konstaterade snabbt att det inte gick att hoppa mellan orden i kommandot som jag brukar.
Lösningen var att ändra i konfigurationsfilen .zshrc som finns i hem-katalongen. Och filen som sådan var förvånansvärt enkel att förstå.

För att ta reda på vilken knapptryckning som till exempel ctrl-vänster_pil gör så kan det testas genom att starta cat och sedan testa. För mig blev ctrl-vänster_pil ^[[1;5D och ctrl-höger_pil blev ^[[1;5C.

Det kombinerades med bindkey och backward-word och forward-word till följande

bindkey "^[[1;5D" backward-word
bindkey "^[[1;5C" forward-word
 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Det fantastiska med öppen källkod

Jag har precis blivit klar med en prototyp på en idé som jag har haft ett tag. Den handlar om att knyta ihop en lista med förslag på filmer att se med metadata (genre, synopsis, betyg) för filmen. tl;dr tack vare en öppet databas och två... Continue →