Att installera windows - total förvirring

Efter en dags kämpande så tror jag nu att jag har kommit en bit på vägen. Jag köpte för några veckor sedan en ny stationär dator som jag har tänkt att använda mest för nöjes skull. Att kunna spela spel på, men samtidigt också så klart att utveckla, koda och liknande. Jag började med att installera Linux och fick faktiskt igång CS:GO utan större problem. Men det visade sig att det är i princip det enda spel som jag vill spela som fungerar för Linux. Så jag har sedan ett par veckor funderat på hur jag ska kunna gå vidare. Idag så tänkte jag därför ta steget och installera Windows 7, eftersom jag hade en licens för det sedan tidigare.

Första insikten blev: det är mycket svårt att installera windows ovanpå linux. Det går, men du behöver i efterhand uppdatera MBR (den fil som berättar för datorn vilket operativssystem som ska startas). Här är en guide för de av er som är sugna på att testa det: InstallingWindowsAfterLinux.

Men eftersom jag inte hade så mycket viktigt (trodde jag) installerat så tänkte jag helt enkelt så att jag börjar från skratch istället. Jag använde ett program som heter WinUSB och laddade ner en legal version av Windows 7 från DigitalRiver och installerade på en USB-sticka. Bootade om datorn och startade installationen. Jag åkte dock på problem som jag inte kunde lösa riktigt och någon på internet föreslog att det var bäst att formatera om hårddisken till Windows filssytem NTFS innan det skulle fungera. Sagt och gjort, jag använde Repair Windows-funktionen som trots mina installationsproblem fanns tillgänglig via USB-stickan. Samma problem igen. Problemet var att den sa att den inte kunde hitta några drivrutiner. När jag googlade vidare så ser jag att Microsoft misstänker att problemet är en illa nedladdad Windows version. Så, då laddar jag väl ner den på nytt tänker jag först. Men nej, det går så klart inte eftersom jag aldelles nyss har formaterat hårddisken. Så efter en evighet av krångel senare med försök på diverse olika laptops med olika Linux-versioner och min partners Macbook så tror jag nu att jag har hittat en framkomlig väg. Jag ska inte ropa hej ännu, men hoppet har tänts.

Så, som pricken över i:et så gör jag nu följande konststycke:

På Mac så har jag installerat VirtualBox. Detta för att jag inte lyckades med vare sig Boot Camp’s USB-installerare eller UNetBootins USB-installerare. I VirtualBox så har jag skapat en virtuell miljö där jag har installerat Windows. I Windows så har jag inte lyckats använda Microsofts USB/DVD Windwos 7 Download Tool. Anledningen till detta hade något att göra med problem att få USB att dyka upp i Windows och inte låsas upp av Mac. Det kanske kan hjälpa någon att inse att det som behövs antagligen är Oracle VM VirtualBox Extension Pack.

Nu följer jag de här instruktionerna och installerar Windows med - tada - LinuxPendrive, ett program för att installera Linux!

 
1
Kudos
 
1
Kudos

Now read this

Ytterligare Linux-tricks

Här är ytterligare några tricks som jag har plockat upp i användandet av Manjaro / i3. morc-menyn # Morc-menyn är menyn som startas med meta-z. Ibland får inte menyn plats med texten vid hög upplösning. Lösningen är att ändra filen... Continue →